De minimale hardheid van het leidingwater in Maasbree (Bree) is 7,34 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Maasbree (Bree) is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.
Maasbree biedt plaats aan 6.510 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Maasbree maakt deel uit van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Peel en Maas.
De betekenis van een bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Mensen kunnen zo een hardheid van 7,34 dH "prima" vinden en dus het boenen van de tegels accepteren.
Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat water van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.
*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen significante conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Maasbree**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.
Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 7,34 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.
Praktisch iedereen ervaart kalkvrij leidingwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere reden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Maasbree is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH terug te dringen.