4,98 dH. Zo hard is het water in Maasvlakte Rotterdam minimaal. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.
Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De maximale hardheid in Maasvlakte Rotterdam is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.
Maasvlakte Rotterdam bevindt zich in de gemeente Rotterdam. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.
Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 dH wellicht "acceptabel" vinden. De perceptie van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douchewand?.
Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Evenwel is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 4,98 dH in Maasvlakte Rotterdam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.
Het is een feit dat alleen met geheel onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.
Praktisch iedereen ondervindt zacht water als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Maasvlakte Rotterdam is het dus beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 dH te verminderen.