Het drinkwater in Mantgum kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,20 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Mantgum is 8,30 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.
Mantgum is een erg kleine woonplaats met 1.165 inwonenden. Mantgum bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Littenseradiel.
De beleving van een gegeven hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 6,20 dH "acceptabel" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchewand voor lief nemen.
Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 6,20 Duitse graden zacht water is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.
*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,20 dH in Mantgum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.
Rekensom voor 6,20 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkdeeltjes.
Zacht water wordt doorgaans als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Af en toe vormt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Mantgum is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,20 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.