5,80 dH. Zo hard is het kraanwater in Mariaparochie minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 5,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,58 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Mariaparochie is 11,80 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.
Mariaparochie is een kleine woonplaats met 290 inwonenden. Mariaparochie maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Tubbergen.
De ontvangst van een vastgestelde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 5,80 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het boenen van de kranen voor lief nemen.
Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een fabeltje dat water van 5,80 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.
*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater meten en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 5,80 Duitse graden in Mariaparochie**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.
Feit is dat uitsluitend met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.
Rekensom voor 5,80 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 5,80 dH x 180m3 = 18,58 kilogram kalkdeeltjes.
Praktisch iedereen beleeft zacht kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt praktisch altijd voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Mariaparochie is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 5,80 naar 0 Duitse graden terug te dringen.