De hardheid van het drinkwater in Mariënberg bedraagt ongeveer 9,30 dH. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub leidingwater. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Mariënberg telt 890 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Mariënberg maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Hardenberg.
De perceptie van een gegeven hardheid is nogal persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 9,30 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de douche voor lief nemen.
Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Evenwel is het niet waar dat water van 9,30 Duitse graden zacht water is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.
*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 9,30 dH in Mariënberg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.
Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 9,30 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkdeeltjes.
Kalkvrij water wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Mariënberg is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 9,30 naar 0 Duitse graden terug te brengen.