8,30 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Mariënvelde. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 8,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,59 kilogram kalkdeeltjes.
Mariënvelde is een kleine woonplaats met 885 inwoners. Mariënvelde hoort bij de gemeente Oost Gelre. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.
Men kan hardheid van 8,30 dH "heel gewoon" vinden. De ontvangst van een vastgestelde hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.
Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water met een hardheid van 8,30 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.
*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 8,30 Duitse graden in Mariënvelde**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 8,30 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,30 dH x 180m3 = 26,59 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Af en toe formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt meestal voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Mariënvelde is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 8,30 naar 0 dH te reduceren.