10,10 Duitse graden. Zo hard is het water in Markelo. Dit is behoorlijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 10,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 32,36 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Markelo biedt plaats aan 7.335 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Markelo hoort bij de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Hof van Twente.
Men kan een waterhardheid van 10,10 dH misschien "OK" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de glazen douchewand?.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat water van 10,10 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalk in de badkamer.
*Er is discussie over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 10,10 dH in Markelo**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die accuraat, maar soms kan een getal verouderd zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 10,10 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 10,10 dH x 180m3 = 32,36 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt in de regel voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Markelo is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 10,10 naar 0 dH terug te dringen.