Het drinkwater in Meerstad heeft een waterhardheid van om en nabij 12,50 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Meerstad is een erg kleine woonplaats met 200 inwoners. Meerstad hoort bij de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Slochteren.
De ontvangst van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 12,50 dH "geen probleem" vinden en het schoonmaken van de tegels aanvaarden.
Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 12,50 Duitse graden in Meerstad**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.
Het staat vast dat uitsluitend met onthard leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een subjectieve beoordeling.
Berekening voor 12,50 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.
Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt in de regel voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Meerstad is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH te verminderen.