Waterhardheid Menaam (Menameradiel)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Menaam (Menaldum) heeft een waterhardheid van om en nabij 6,80 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad komt neer op 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalk.

Menaam telt 2.700 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Menaam ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Menameradiel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Menaam

Iemand kan een hardheid van 6,80 dH misschien "heel gewoon" vinden. De ontvangst van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Niettemin is het onzin dat water met een hardheid van 6,80 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Menaam waardevrij testen

Je kunt de mineralen in drinkwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,80 Duitse graden in Menaam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Menaam

Becijfering voor 6,80 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Menaam?

Een ieder ondervindt volledig zacht water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt veelal voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Menaam is het derhalve duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 6,80 naar 0 Duitse graden te reduceren.