De hardheid van het kraanwater in Mensingeweer is om en nabij de 12,50 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.
Mensingeweer telt 200 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Mensingeweer maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente De Marne.
Iemand kan waterhardheid van 12,50 dH wellicht "prima" vinden. De waarneming van de bepaalde hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.
Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Niettemin is het een fabeltje dat water van 12,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.
*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 12,50 dH in Mensingeweer**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.
Berekening voor 12,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.
Onthard water wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Soms ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruine bezinksel komt normaliter voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Mensingeweer is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.