De minimale hardheid van het leidingwater in Merkelbeek is om en nabij de 7,34 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Merkelbeek is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.
Merkelbeek is een erg kleine woonplaats met 1.615 inwoners. Merkelbeek maakt deel uit van de gemeente Onderbanken. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.
De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,34 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het schrobben van de kranen accepteren.
Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.
*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen overduidelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,34 dH in Merkelbeek**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.
Het is duidelijk dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.
Berekening voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Merkelbeek is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.