Het kraanwater in Mheer (Maer) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 7,34 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Let wel, het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Mheer (Maer) is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Mheer biedt plaats aan 935 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Mheer ligt in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Eijsden-Margraten.
De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,34 Duitse graden "OK" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de tegels voor lief nemen.
Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.
*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Mheer**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 7,34 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Een ieder ondervindt volledig zacht water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt doorgaans voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Mheer is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.