De minimale hardheid van het leidingwater in Midlum (Mullum) bedraagt ongeveer 6,50 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Desondanks kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Midlum (Mullum) is 6,90 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.
Midlum is een kleine woonplaats met 655 inwonenden. Midlum hoort bij de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Harlingen.
Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,50 dH wellicht "acceptabel" vinden. De perceptie van een gegeven hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de badkamer?.
Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 6,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.
*Er is verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,50 Duitse graden in Midlum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve beoordeling.
Berekening voor 6,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag.
Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij drinkwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Midlum is het zodoende in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het drinkwater van 6,50 naar 0 dH terug te dringen.