7,34 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Mill. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.
Mill is een kleine woonplaats met 6.065 inwoners. Mill maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Mill en Sint Hubert.
Iemand kan waterhardheid van 7,34 dH wellicht "heel gewoon" vinden. De ervaring van een gegeven waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de tegels in de badkamer?.
Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot dusver overigens geen overduidelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Mill**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.
Feit is dat alleen met geheel onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.
Calculatie voor 7,34 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.
Een ieder ondervindt onthard leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in streken met hard drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Mill is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.