De waterhardheid van het leidingwater in Moddergat is om en nabij de 9,50 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 9,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,44 kilogram kalkdeeltjes.
Moddergat is een kleine woonplaats met 235 inwoners. Moddergat ligt in de gemeente Dongeradeel. Die hoort bij de noordelijke provincie Friesland.
De beleving van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 9,50 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels voor lief nemen.
Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook een fabeltje dat water met een hardheid van 9,50 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.
*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 9,50 Duitse graden in Moddergat**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.
Het is een feit dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 9,50 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,50 dH x 180m3 = 30,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Praktisch iedereen beleeft kalkvrij leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Wat is dit?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Moddergat is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van het water van 9,50 naar 0 dH terug te dringen.