De minimale waterhardheid van het drinkwater in Moergestel ligt rond de 5,26 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 5,26 dH x 17,8 gram x 180m3 = 16,85 kilogram kalkdeeltjes.
Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Moergestel is 9,41 dH. Dit is behoorlijk hard water.
Moergestel telt 5.895 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Moergestel maakt deel uit van de gemeente Oisterwijk. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
De indruk van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 5,26 dH "OK" vinden en het boenen van de badkamer accepteren.
Water van deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 5,26 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 5,26 Duitse graden in Moergestel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.
Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.
Berekening voor 5,26 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,26 dH x 180m3 = 16,85 kilogram kalkaanslag.
Een ieder beleeft zacht leidingwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt het vaakst voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Moergestel is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 5,26 naar 0 dH te verminderen.