4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Moerkapelle. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH is 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.
Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Moerkapelle is 9,41 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water.
Moerkapelle biedt plaats aan 3.925 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Moerkapelle bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Zuidplas.
De ontvangst van een vastgestelde hardheid is duidelijk persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 4,98 dH "geen probleem" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer voor lief nemen.
Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Toch is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.
*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen overduidelijke uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in water testen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 Duitse graden in Moerkapelle**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.
Iedereen ervaart onthard kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Moerkapelle is het dus beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 dH te reduceren.