6,38 dH. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Moerstraten. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Moerstraten biedt plaats aan 620 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Moerstraten bevindt zich in de gemeente Roosendaal. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
De ontvangst van een gegeven waterhardheid is overduidelijk persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de glazen douchewand dulden.
Water met deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Toch is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.
*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen sterke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 dH in Moerstraten**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.
Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.
Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Moerstraten is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.