De hardheid van het drinkwater in Molenschot is 10,10 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 10,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 32,36 kilogram kalk.
Molenschot is een erg kleine woonplaats met 1.310 inwonenden. Molenschot is onderdeel van de gemeente Gilze en Rijen. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
De indruk van een bepaalde hardheid is overduidelijk persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 10,10 dH "prima" vinden en daarmee het schrobben van de tegels dulden.
Water met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 10,10 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.
*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 10,10 dH in Molenschot**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting zijn verouderd.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve waardering.
Becijfering voor 10,10 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,10 dH x 180m3 = 32,36 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Molenschot is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 10,10 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.