7,50 dH. Zo hard is het leidingwater in Montfoort. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.
Montfoort is een kleine woonplaats met 9.890 inwoners. Montfoort is onderdeel van de gemeente Montfoort. Deze hoort bij de centrale provincie Utrecht.
De waarneming van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Mensen kunnen zo een hardheid van 7,50 Duitse graden "prima" vinden en dus het ontkalken van de kranen voor lief nemen.
Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Aan de andere kant is het onzin dat een waterhardheid van 7,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in de badkamer.
*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,50 Duitse graden in Montfoort**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve waardering.
Rekensom voor 7,50 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.
Iedereen ervaart kalkvrij kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Montfoort is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 7,50 naar 0 dH te verminderen.