4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Mookhoek. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.
Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Mookhoek is 9,41 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.
Mookhoek is een erg kleine woonplaats met 470 inwoners. Mookhoek is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Strijen.
Men kan een waterhardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.
Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in leidingwater meten en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 4,98 dH in Mookhoek**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar soms kan een waarde zijn verouderd.
Het is een feit dat alleen met onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.
Rekensom voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.
Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Mookhoek is het daarom zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.