Het kraanwater in Munnekezijl heeft een waterhardheid van 9,30 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.
Munnekezijl biedt plaats aan 495 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Munnekezijl maakt deel uit van de gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.
Men kan waterhardheid van 9,30 dH misschien "prima" vinden. De beleving van de bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.
Water met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Toch is het onzin dat water met een hardheid van 9,30 dH zacht leidingwater is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 9,30 Duitse graden in Munnekezijl**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.
Het staat vast dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.
Calculatie voor 9,30 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Munnekezijl is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 9,30 naar 0 dH terug te dringen.