Waterhardheid Muntendam (Menterwolde)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Muntendam kenmerkt zich door een waterhardheid van 12,50 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Muntendam is een kleine woonplaats met 4.805 inwoners. Muntendam ligt in de gemeente Menterwolde. Die hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard water Muntendam

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 12,50 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het boenen van de glazen douchewand dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 12,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen heldere uitkomsten op.

Waterhardheid Muntendam waardevrij testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 12,50 dH in Muntendam**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Muntendam

Berekening voor 12,50 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Muntendam?

Iedereen ervaart kalkvrij drinkwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Muntendam is het daarom beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.