Het kraanwater in Nederweert-Eind kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 8,23 dH. Dit is behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 8,23 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,37 kilogram kalkaanslag.
Nederweert-Eind is een zeer kleine woonplaats met 1.555 inwonenden. Nederweert-Eind is onderdeel van de gemeente Nederweert. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.
Mensen kunnen een waterhardheid van 8,23 dH misschien "prima" vinden. De betekenis van de gegeven waterhardheid is kennelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.
Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 8,23 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.
*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen overduidelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 8,23 Duitse graden in Nederweert-Eind**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat uitsluitend met totaal kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 8,23 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,23 dH x 180m3 = 26,37 kilogram kalk.
Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nederweert-Eind is het derhalve beslist zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 8,23 naar 0 dH te reduceren.