7,50 Duitse graden. Dat is de hardheid van het water in Neede. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.
Neede is een kleine woonplaats met 9.555 inwonenden. Neede bevindt zich in de gemeente Berkelland. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.
U kunt een hardheid van 7,50 dH wellicht "aanvaardbaar" vinden. De indruk van de gegeven hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.
Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 7,50 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkafzetting.
*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen significante uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,50 dH in Neede**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.
Becijfering voor 7,50 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.
Kalkvrij water wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruine bezinksel komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Neede is het derhalve duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.