7,10 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Neerijnen. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalkdeeltjes.
Desondanks kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Neerijnen is 7,30 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Neerijnen telt 495 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Neerijnen bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Neerijnen.
Iemand kan waterhardheid van 7,10 dH "geen probleem" vinden. De perceptie van de gegeven waterhardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.
Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 7,10 Duitse graden zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.
*Er is nog wel debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 7,10 Duitse graden in Neerijnen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.
Berekening voor 7,10 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.
Onthard kraanwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Neerijnen is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,10 naar 0 dH terug te brengen.