De minimale hardheid van het kraanwater in Neeritter (Itter) is om en nabij de 7,34 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige hardheid in Neeritter (Itter) is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.
Neeritter is een zeer kleine woonplaats met 1.325 inwonenden. Neeritter ligt in de gemeente Leudal. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.
Iemand kan waterhardheid van 7,34 Duitse graden "prima" vinden. De gewaarwording van de gegeven hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.
Water met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.
*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen afgetekende uitkomsten op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,34 Duitse graden in Neeritter**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.
Het is een feit dat alleen met onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.
Becijfering voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.
Een ieder ondervindt volledig onthard kraanwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Neeritter is het dus zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 dH te reduceren.