7,34 Duitse graden. Zo hard is het water in Neerloon minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Toch kan het water op uw postcode nogal verschillen. De maximale hardheid in Neerloon is 10,98 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.
Neerloon is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Oss.
Sommige mensen kunnen hardheid van 7,34 dH wellicht "normaal" vinden. De gewaarwording van een gegeven hardheid is overduidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.
Water met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor het lichaam*. Toch is het niet waar dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.
*Er is debat over de correlatie van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Neerloon**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.
Feit is dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 7,34 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Een ieder ondervindt volledig onthard leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?
Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt doorgaans voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Neerloon is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.