Het kraanwater in Niekerk kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 9,00 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Toch kan het kraanwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Niekerk is 12,50 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.
Niekerk is een kleine woonplaats met 70 inwonenden. Niekerk ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente De Marne.
De indruk van een gegeven hardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 9,00 dH "geen probleem" vinden en het schrobben van de douchekranen aanvaarden.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 9,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.
*Er is nog debat over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,00 dH in Niekerk**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het staat vast dat alleen met onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.
Rekensom voor 9,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Onthard drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt normaal gesproken voor in streken met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Niekerk is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 9,00 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.