6,38 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Nieuw-Amsterdam minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per kuub leidingwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Nieuw-Amsterdam is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.
Nieuw-Amsterdam biedt plaats aan 4.900 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Nieuw-Amsterdam is onderdeel van de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Emmen.
De beleving van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "heel gewoon" vinden en dus het (schoon)poetsen van de kranen accepteren.
Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Toch is het onzin dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.
*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Nieuw-Amsterdam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.
Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 6,38 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Een ieder ervaart volledig onthard water als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Af en toe vormt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nieuw-Amsterdam is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.