12,50 dH. Zo hard is het water in Nieuw Scheemda. Dit komt neer op behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub drinkwater. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.
Nieuw Scheemda is een erg kleine woonplaats met 365 inwoners. Nieuw Scheemda maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Oldambt.
De perceptie van een gegeven waterhardheid is nogal persoonlijk. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 12,50 dH "aanvaardbaar" vinden en het (schoon)poetsen van de tegels voor lief nemen.
Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Hoe dan ook is het niet waar dat water met een hardheid van 12,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkafzetting.
*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen sterke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 12,50 dH in Nieuw Scheemda**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke waardering.
Berekening voor 12,50 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt doorgaans voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nieuw Scheemda is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 12,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.