Het drinkwater in Nieuwe Niedorp heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,00 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. 1 dH betekent 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.
Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De hoogste hardheid in Nieuwe Niedorp is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.
Nieuwe Niedorp is een kleine woonplaats met 3.350 inwonenden. Nieuwe Niedorp hoort bij de gemeente Hollands Kroon. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.
De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchewand aanvaarden.
Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen overduidelijke uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Nieuwe Niedorp**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.
Rekensom voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.
Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt normaliter voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwe Niedorp is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.