Het kraanwater in Nieuwkuijk heeft een waterhardheid van om en nabij 7,56 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalk in elke kuub water. 7,56 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,22 kilogram kalkdeeltjes.
Nieuwkuijk is een erg kleine woonplaats met 2.125 inwoners. Nieuwkuijk maakt deel uit van de gemeente Heusden. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.
De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,56 dH "heel gewoon" vinden en het schoonmaken van de badkamer voor lief nemen.
Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,56 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,56 dH in Nieuwkuijk**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.
Het staat vast dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke waardering.
Becijfering voor 7,56 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,56 dH x 180m3 = 24,22 kilogram kalk.
Praktisch iedereen ervaart zacht drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?
Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt meestal voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwkuijk is het daarom uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 7,56 naar 0 Duitse graden te verminderen.