Waterhardheid Nieuwpoort (Molenwaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Nieuwpoort heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 4,98 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale hardheid in Nieuwpoort is 9,41 Duitse graden. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Nieuwpoort is een kleine woonplaats met 1.370 inwoners. Nieuwpoort is onderdeel van de gemeente Molenwaard. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Nieuwpoort

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 dH "OK" vinden en het schoonmaken van de badkamer voor lief nemen.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het onzin dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Waterhardheid Nieuwpoort waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 4,98 dH in Nieuwpoort**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Nieuwpoort

Calculatie voor 4,98 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Nieuwpoort?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nieuwpoort is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH te reduceren.