7,34 dH. Zo hard is het drinkwater in Nieuwstadt minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Nieuwstadt is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.
Nieuwstadt is een erg kleine woonplaats met 3.360 inwonenden. Nieuwstadt maakt deel uit van de gemeente Echt-Susteren. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.
De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,34 dH "heel gewoon" vinden en het schrobben van de badkamer aanvaarden.
Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.
*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen onweerlegbare conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 dH in Nieuwstadt**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.
Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.
Calculatie voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Praktisch iedereen ervaart onthard drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwstadt is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te dringen.