6,38 dH. Zo hard is het kraanwater in Nieuwvliet minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.
Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Nieuwvliet is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.
Nieuwvliet is een kleine woonplaats met 465 inwoners. Nieuwvliet ligt in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Sluis.
Men kan een hardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De waarneming van een gegeven waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.
*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen significante conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Nieuwvliet**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar soms kan een waarde niet meer correct zijn.
Feit is dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij subjectieve beoordeling.
Calculatie voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Iedereen ondervindt kalkvrij water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nieuwvliet is het zodoende in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.