De minimale waterhardheid van het water in Nijeberkoop is ongeveer 7,10 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub drinkwater. 7,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,75 kilogram kalk.
Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Nijeberkoop is 7,20 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.
Nijeberkoop telt 280 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Nijeberkoop ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Ooststellingwerf.
De perceptie van een gegeven waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Sommige mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,10 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen aanvaarden.
Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Niettemin is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,10 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen sterke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,10 Duitse graden in Nijeberkoop**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een meting niet meer correct zijn.
Feit is dat uitsluitend met volledig zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.
Becijfering voor 7,10 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,10 dH x 180m3 = 22,75 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nijeberkoop is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,10 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.