7,60 Duitse graden. Zo hard is het water in Nijensleek. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.
Nijensleek telt 500 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Nijensleek bevindt zich in de gemeente Westerveld. Deze hoort bij de noordelijke provincie Drenthe.
De betekenis van een vastgestelde hardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 7,60 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchewand voor lief nemen.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Toch is het niet waar dat water van 7,60 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.
*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Zoals de beschreven 7,60 dH in Nijensleek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een meting zijn verouderd.
Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij persoonlijke beoordeling.
Rekensom voor 7,60 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.
Onthard water wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt in het algemeen voor in streken met hard water. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Nijensleek is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,60 naar 0 dH te verminderen.