De waterhardheid van het kraanwater in Nijmegen is 8,80 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter drinkwater. 8,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,20 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Nijmegen maakt deel uit van de top vijftig steden in Nederland en is daarmee een nogal grootschalige woonplaats met 159.030 inwonenden. Nijmegen ligt in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Nijmegen.
Mensen kunnen hardheid van 8,80 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De indruk van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.
Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Evenwel is het niet waar dat een waterhardheid van 8,80 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.
*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 8,80 dH in Nijmegen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.
Feit is dat uitsluitend met volledig kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.
Berekening voor 8,80 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,80 dH x 180m3 = 28,20 kilogram kalkdeeltjes.
Een ieder ondervindt volledig zacht drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?
Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt gewoonlijk voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Nijmegen is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 8,80 naar 0 dH te verminderen.