9,30 dH. Zo hard is het drinkwater in Noardburgum (Noordbergum). Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.
Noardburgum is een kleine woonplaats met 2.215 inwonenden. Noardburgum bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Tytsjerksteradiel.
Sommige mensen kunnen waterhardheid van 9,30 dH "normaal" vinden. De indruk van de gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.
Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Niettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 9,30 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.
*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen duidelijke uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 9,30 Duitse graden in Noardburgum**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.
Het is duidelijk dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.
Berekening voor 9,30 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalkaanslag.
Kalkvrij drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Soms vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Noardburgum is het dus uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 9,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.