De minimale hardheid van het drinkwater in Noorbeek (Norbik) is om en nabij de 7,34 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk in elke kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Noorbeek (Norbik) is 7,84 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.
Noorbeek telt 1.085 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Noorbeek bevindt zich in de gemeente Eijsden-Margraten. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.
De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is zeer subjectief. U kunt bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 Duitse graden "prima" vinden en het ontkalken van de douche accepteren.
Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.
*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen duidelijke conclusies op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 7,34 Duitse graden in Noorbeek**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.
Feit is dat alleen met volledig kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal persoonlijke waardering.
Calculatie voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.
Onthard water wordt praktisch altijd als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Soms vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt het meest voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Noorbeek is het derhalve duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.