Het leidingwater in Nunhem (Nuunem) heeft een minimale waterhardheid van plus minus 7,34 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.
Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Nunhem (Nuunem) is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.
Nunhem is een kleine woonplaats met 670 inwoners. Nunhem hoort bij de gemeente Leudal. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.
De ontvangst van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het ontkalken van de tegels voor lief nemen.
Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desondanks is het niet waar dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.
*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Nunhem**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een meting verouderd zijn.
Het is een feit dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.
Calculatie voor 7,34 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.
Kalkvrij water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Nunhem is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.