7,34 Duitse graden. Zo hard is het water in Oirlo (Oeldere) minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Oirlo (Oeldere) is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.
Oirlo is een erg kleine woonplaats met 1.205 inwonenden. Oirlo maakt deel uit van de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Venray.
Mensen kunnen hardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De waarneming van een bepaalde waterhardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.
Water van deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkafzetting.
*Er is debat over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.
Je kunt de mineralen in drinkwater meten en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Oirlo**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.
Het is een feit dat alleen met totaal kalkvrij water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.
Berekening voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Een ieder ondervindt zacht drinkwater als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in streken met hard leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere drijfveer om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Oirlo is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te reduceren.