Waterhardheid Okkenbroek (Deventer)

Zacht
0
7,30
dH
Tamelijk hard
3
8,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Okkenbroek. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Okkenbroek is 8,20 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Okkenbroek is een kleine woonplaats met 430 inwoners. Okkenbroek hoort bij de gemeente Deventer. Die hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Okkenbroek

De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,30 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het ontkalken van de tegels accepteren.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,30 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Hardheid Okkenbroek waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,30 dH in Okkenbroek**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Okkenbroek

Rekensom voor 7,30 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Okkenbroek?

Praktisch iedereen ondervindt zacht water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt het vaakst voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Okkenbroek is het zodoende beslist zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,30 naar 0 Duitse graden te reduceren.