Het kraanwater in Oldebroek heeft een waterhardheid van om en nabij 3,90 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 3,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 12,50 kilogram kalkdeeltjes.
Oldebroek biedt plaats aan 5.845 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Oldebroek maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Oldebroek.
De betekenis van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 3,90 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het ontkalken van de douchewand aanvaarden.
Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Maar het is ook een verzinsel dat een waterhardheid van 3,90 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.
*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.
Je kunt de mineralen in water vaststellen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 3,90 Duitse graden in Oldebroek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.
Het is duidelijk dat alleen met kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.
Calculatie voor 3,90 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 3,90 dH x 180m3 = 12,50 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.
Onthard drinkwater wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt doorgaans voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Oldebroek is het zodoende uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het drinkwater van 3,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.