De waterhardheid van het water in Oldeholtpade (Aldeholtpea) ligt in de buurt van 6,90 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkvormende deeltjes.
Oldeholtpade is een kleine woonplaats met 1.045 inwoners. Oldeholtpade maakt deel uit van de gemeente Weststellingwerf. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.
Mensen kunnen een hardheid van 6,90 dH misschien "heel gewoon" vinden. De indruk van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.
Water met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Desondanks is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,90 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.
*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen significante uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,90 Duitse graden in Oldeholtpade**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Feit is dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve waardering.
Calculatie voor 6,90 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalk.
Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?
Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oldeholtpade is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 6,90 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.