Het water in Oldekerk heeft een waterhardheid van om en nabij 9,00 dH. Dit komt neer op behoorlijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk in elke m3 kraanwater. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.
Oldekerk telt 1.230 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Oldekerk maakt deel uit van de gemeente Grootegast. Deze hoort bij de noordelijke provincie Groningen.
De indruk van een bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 9,00 Duitse graden "geen probleem" vinden en daarmee het schrobben van de badkamer aanvaarden.
Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor het lichaam*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 9,00 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.
*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen sterke uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de beschreven 9,00 dH in Oldekerk**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.
Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk persoonlijke waardering.
Berekening voor 9,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkvormende deeltjes.
Een ieder beleeft volledig kalkvrij leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:
Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?
Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oldekerk is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 9,00 naar 0 dH terug te brengen.