7,20 Duitse graden. Dat is de hardheid van het leidingwater in Olst. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag.
Olst biedt plaats aan 8.160 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Olst maakt deel uit van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Olst-Wijhe.
U kunt een waterhardheid van 7,20 Duitse graden "acceptabel" vinden. De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.
Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Evenwel is het onzin dat water van 7,20 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalk in de badkamer.
*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen significante conclusies op.
Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,20 dH in Olst**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.
Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkvrij drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, op welk punt de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve beoordeling.
Becijfering voor 7,20 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkvormende deeltjes.
Zacht leidingwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dat?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt doorgaans voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Olst is het dus zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 7,20 naar 0 dH te verminderen.