4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Ooltgensplaat. Dit is tamelijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.
Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Ooltgensplaat is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.
Ooltgensplaat is een kleine woonplaats met 2.650 inwonenden. Ooltgensplaat hoort bij de gemeente Goeree-Overflakkee. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.
Mensen kunnen waterhardheid van 4,98 dH misschien "heel gewoon" vinden. De perceptie van de vastgestelde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.
Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.
*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen overduidelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Ooltgensplaat**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.
Feit is dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.
Becijfering voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.
Iedereen beleeft volledig zacht leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:
Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?
Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Ooltgensplaat is het derhalve uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.