De minimale hardheid van het water in Oostburg ligt rond 6,38 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.
Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De meest ongunstige hardheid in Oostburg is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.
Oostburg biedt plaats aan 4.695 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Oostburg ligt in de gemeente Sluis. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.
Sommige mensen kunnen hardheid van 6,38 dH "aanvaardbaar" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.
Water met deze waterhardheid is in ieder geval niet nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.
*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.
Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 dH in Oostburg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.
Het is een feit dat alleen met zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).
Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.
Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.
Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als prettig ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:
Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?
Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Oostburg is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.